miercuri, 25 august 2021

Aventura lui Ionică Burchi continuă!

Aventura fotbalistică a lui Ionică Burchi începută în urmă cu o lună, continuă la mii de km distanță de țară, într-un campionat al Arabiei Saudite devenit un adevărat punct de atracție. Primul contact cu cultura și obiceiurile specifice Orientului Mijlociu a fost unul plin de necunoscute, presărat cu multe semne de întrebare. ”Viața în țările arabe este foarte diferită. În Arabia Saudită se respectă cel mai mult religia, este o țară cu multe obiceiuri și tradiții. Începând de la ținuta vestimentară, reguli de comportare în societate până la meseria pe care o practici. Aici vinerea și sâmbăta nu se lucrează, iar datorită temperaturilor ridicate, antrenamentele se fac numai seara. În general, oamenii cu care lucrez sunt prietenoși, nu există acel stres pe care îl știm. E greu însă, pentru că te afli printre străini, dar te gândești că salariile sunt mult mai bune decât cele din prima ligă a României. Am privilegiul că la echipă mai am doi colegi din țară, în calitate de maseuri ca și mine, Răzvan ”Burtă” Negoiță cunoscut iubitorilor de fotbal din Prahova și fiul său, Denis. Mă bucur că suntem apreciați aici, că oamenii se poartă frumos cu noi. Asta înseamnă că eforturile de până acum nu sunt în zadar. E greu să stai departe de casă, printre străini”, a spus Ion Burchi.

Pe stadionul formatiei Raja Casablanca

Alaturi de Razvan si Denis


Al – Ittihad, un club de tradiție

Actuala formație a lui Burchi, Al - Ittihad Football Club este un club de fotbal saudit fondat în 1927, cu sediul în orașul - port Jeddah de la Marea Roșie. Este cel mai vechi club existent din Arabia Saudită, și unul dintre cele mai populare și mai de succes cluburi din Asia. Interesant este că de-a lungul timpului la cârma acestei formații s-au perindat și câțiva antrenori români cum ar fi: Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă sau Ladislau Boloni. În ediția trecută de campionat, Al - Ittihad a ocupat locul trei și s-a calificat în finala Cupei Campionilor Asiei având ca adversară echipa Raja Casablanca. După un meci viu disputat, scor 4-4, la loteria penaltiurilor, Zeița Fortuna le-a surâs jucătorilor marocani. ”În Arabia Saudită, statul s-a implicat foarte mult în infrastructura fotbalistică. În fiecare din marile orașe sunt construite stadioane imense care să asigure condiții la superlativ. Aici, în Jeddah, există un stadion de 62000 de locuri, o bijuterie dacă se poate spune așa, care este oferit gratis pentru meciurile oficiale din campionat și nu numai. Echipa mea a jucat un prim meci din acest sezon pe această arenă, câștigat cu 3-0, în fața a 30000 de spectatori, adică la jumătate din capacitatea maximă datorită pandemiei. De regulă, în campionatele trecute meciurile  s-au jucat cu casa închisă. Antrenamentele le facem pe un stadion mai mic (27000 locuri), propietatea clubului, care de fapt face parte dintr-un complex sportiv foarte bine dotat. Vă spun sincer, în România, poate Arena Națională sau stadionul din Craiova se ridică cât de cât la nivelul infrastructurii de aici. Datorită căldurii foarte ridicate, antrenamentele se fac seara, după ora 19.00. Interesant este că în momentul rugăciunii de seară, antrenamentul se întrerupe, fotbaliștii participând la acest ritual preț de câteva minute. În lot sunt șapte stranieri din care numai cinci pot juca într-un meci. Valoric vorbind, ca să fac o comparație, pot spune că Al – Ittihad s-ar bate pentru primele trei locuri în campionatul nostru. Toate deplasările se fac cu avionul și fiecare angajat din cadrul clubului caută să-și facă cât mai bine datoria”, a adăugat Burchi.

Stadion  principal - 62000 locuri


Stadion  principal - 62000 locuri

Stadion antrenament

Sala de forta

Bazin de recuperare



Jeddah, un punct de atracție pentru turiști

Jeddah este poarta principală către Mecca, orașul sfânt al Islamului, pe care musulmanii au obligația să-l viziteze cel puțin o dată în viață. Are o populație de peste 3,4 milioane de locuitori. Considerat cel de-al doilea centru comercial din Orientul Mijlociu, după Dubai, orașul atrage în permanență un număr mare de turiști. Jeddah conține un număr mare de sculpturi moderne în aer liber și opere de artă, majoritatea fiind situate în sensuri giratorii, făcând din oraș una dintre cele mai mari galerii de artă în aer liber din lume. Orașul are, de asemenea, numeroase muzee și clădiri istorice cu modele tradiționale, unele situate în apropiere de plajă. Printre punctele de atracţie ale localităţii se numără Palatul Khuzam, Strada Tahaliyah, Fântâna Jeddah’s King Fahd’s, moscheea plutitoare, precum şi o serie de muzee. Pe lângă edificiile tradiţionale, oraşul Jeddah se remarcă prin cartiere moderne de business, cu numeroase clădiri înalte şi turnuri, cum ar fi IDB Tower, Jeddah Municipality Tower, Kingdom Tower, King Road Tower, Al Jawharah Tower, NCB Tower etc”Eu încerc să mă acomodez la aceste condiții de aici și am marele noroc că lângă mine se află Răzvan și Denis. În mare parte cu ei îmi petrec timpul liber. Cu mâncarea nu a fost o nici o problemă să mă acomodez chiar dacă există și o bucătărie tradițională acestor locuri. Fiind căldură așa mare în această perioadă am preferat să mai amân vizitarea unor obiective turistice pentru mai la toamnă, atunci când temperatura de afară o să fie mai suportabilă.  În rest mă concentrez asupra a ceea ce am de făcut, mai ales că iubesc fotbalul care mi-a dat șansa să ajung la un asemenea nivel. Sigur, atunci când am timp, încerc să urmăresc și ce se mai întâmplă la noi din punct de vedere fotbalistic”, a mai precizat Ion Burchi.