joi, 6 mai 2021

Dan Căpățână: ”Să fie un liant între echipă și primărie”

În viața de zi cu zi un apreciat medic cu specialitatea recuperare medicală în cadrul unei clinici de fizioterapie din Câmpina, Dan Căpățână îmbină această profesie cu cea de președinte al clubului de fotbal A.F.C. Băneșți - Urleta. Prins cu multe probleme, acesta a acceptat totuși cu multă plăcere un scurt dialog, bineînțeles, tema principală fiind fotbalul.

-Cum ați ajuns în funcția de președinte la A.F.C. Băneșți Urleta?

-Adevărul este că eu sunt lângă această echipă de mult timp ajutând de foarte multe ori la recuperarea jucătorilor atunci când se impunea acest lucru. Deci, pot spune că m-am apropiat sufletește de această grupare pe care o conduc din anul 2019. Atunci, după ce fostul președinte Aurel Covrig a renunțat, am fost solicitat și am acceptat cu mare plăcere această funcție.

-Ce calități trebuie să aibă un astfel de președinte la nivel de fotbal amator? Ce intenționați să aduceți în plus față de mandatele conducătorilor precedenți?

-În primul rând să-i placă fotbalul, să fie serios, să aibă timp să se implice într-o astfel de activitate. La început mi-am propus să mențin acel lot de jucători și bineînțeles să aduc și câțiva jucători valoroși cum ar fi: Merluță, Puchea, Nae și Ilioiu. În continuare mă preocupă întinerirea lotului. Nu neglijez nici echipa de juniori care în mare trebuie refăcută. Tineretul reprezintă viitorul. 

-Cum se împacă profesia pe care o aveți cu cea de conducător?

-Nu sunt probleme. În primul rând, datorită faptului că sunt medic reușesc să asigur și asistență medicală, să rezolv și problemele de sănătate ale jucătorilor. Se completează prin faptul că timpul meu liber îl petrec într-un mod plăcut.

-Cum ar arata fișa postului?

-Din punctul meu de vedere președintele trebuie să asigure condițiile pentru ca antrenorii și jucătorii să-și facă treaba cât mai bine. Legat de antrenor, sunt de părere că acesta trebuie să aibă un control asupra jucătorilor, adică să fie ascultat și respectat fără ca eu să fie nevoie să intervin în diverse situații. Tot președintele trebuie să mențină legătura cu toți factorii de conducere din cadrul A.J.F. – ului. Deasemenea trebuie să fie un liant între echipă și primărie și pot spune că de fiecare dată până acum am găsit înțelegere în ceea ce privește susținere financiară.


”S-a renunțat la salarii, la pregătire, numai pentru a ne păstra blazonul”

-Dacă ar fi să faceți un scurt bilanț la perioada de când activați la A.F.C. Băneșți, cum l-ați cataloga? Cum explicați rezultatele negative obținute în acest sezon?

-Până la întreruperea campionatul trecut din cauza pandemiei apreciez că totul a funcționat normal, fiind în grafic, echipa aflându-se în primele patru. A urmat acest mini campionat făcut oarecum pe genunchi. Să vină un regulament care să-ți spună că ai două zile să te hotărăști dacă te aliniezi la start înseamnă să iei o decizie alături de jucători numai în dorința de a juca din plăcere. S-a renunțat la salarii, la pregătire, numai pentru a ne păstra blazonul. În plus, din ce am văzut eu, Petrolul `95 Ploiești și Petrolul Băicoi au adus foarte mulți jucători pe ultima sută de metri ori eu nu am fost de acord să fac un asemenea lucru. Adică să fac un împrumut de jucători numai pentru această competiție după care să-i dau înapoi nu mi s-a părut deloc benefic. Cam asta a fost istoria acestui ultim, așa-zis mini-sezon.

-A.F.C. - ul are și o echipă de juniori? Ce ne puteți spune legat de aceasta?

-Da. Despre echipa de juniori este greu de spus multe lucruri în acest moment. De pregătirea ei se ocupă antrenorul Alin Dinu. Împreună ne vom ocupa de reconstruirea acesteia. Ne vom ocupa de selecție, de condiții optime de pregătire. Nu va fi deloc ușor deoarece baza de selecție pe plan local este destul de redusă dar vom încerca să completăm lotul cu tineri din localitățile limitrofe.

-Ce strategie vă propuneți în continuare? Intenționați schimbări la nivel de lot?

-În primul rând nu am nici un motiv să fac schimbări pe banca tehnică. Avem un antrenor foarte bun, un om serios și muncitor, care se implică foarte mult. În privința lotului, apreciez că mai avem nevoie de câțiva jucători tineri. Sper într-o evoluție ascendentă care să ne mențină în top.

-Urmează un nou sezon. Ce se anunță la capitolul veniri? Dar la cel al plecărilor?

-Este prematur să dau nume de jucători. Deocamdată nu și-a manifestat nimeni dorința de a pleca. Așa cum am mai spus, vom pune accent pe întinerirea lotului. Sigur, am în vedere doi tineri jucători pe care i-am urmărit dar în mod sigur vor mai fi și alții după ce mă voi consulta cu Claudiu Dumitrescu.

-Sunteți câmpinean cu acte în regulă. Cum s-ar putea redresa fotbalul câmpinean care a ajuns în cădere liberă?

-Se poate redresa prin implicarea oamenilor serioși în fotbal. Există clubul sportiv patronat de primărie dar din păcate încă sunt probleme. Până nu se ajunge la un numitor comun, până nu se elimină toate disensiunile existente nu se poate realiza un proiect sănătos care să conducă spre performanță.

-Un mesaj pentru iubitorii de fotbal din Bănești?

-Pe toți suporterii noștri îi asigur că la A.F.C. Bănești sunt oameni serioși, care vor să facă treabă. Aceștia vor face tot ce le stă în putință ca echipa să se mențină acolo unde i-a obișnuit, adică pe primele poziții în clasament. Sper din tot sufletul ca această pandemie să ia sfârșit și toți cei care ne simpatizează să revină cât mai curând în tribună la meciurile noastre.