sâmbătă, 2 iulie 2022

Ion Burchi - aproape de titlu!


Plecat în urmă cu aproape un an la Al Ittihad Jeddah, Ionică a fost foarte aproape de cel mai râvnit trofeu fotbalistic al Arabiei Saudite. Echipa sa, antrenată de românul Cosmin Contra, a terminat pe poziția secundă, la două puncte diferență de Al Hilal, grupare care și-a adjudecat titlu după o revenire puternică în ultimele etape ale sezonului. Despre începutul acestei aventuri fotbalistice și tot ce a urmat am încercat să aflăm chiar de la Ionică Burchi aflat în aceste zile acasă, alături de familie.

-De unde și până unde un contract cu o grupare din Orientul Mijlociu?

-Eu am activat ultima oară, în calitate de maseur, la Astra Giurgiu unde, așa cum se știe, la finalul campionatului trecut această grupare a retrogradat din Liga 1. În pauza competițională, prin intermediul lui Budescu și mai apoi a lui Răzvan Negoiță, acesta din urmă fiind deja angajat al clubului arab, am ajuns în cantonamentul echipei care s-a desfășurat în Austria. Țin minte că totul s-a derulat pe repede-înainte. 

-Cum a fost primul tău contact cu fotbalul arab, cu noii tăi colegi?

-Ce pot să spun? Orice început este greu. Aici am întâlnit o cu totul altă mentalitate, un cu totul alt stil de viață. După ce am fost prezentat întregului colectiv am intrat imediat în pâine. Spre surprinderea mea am constatat că aici fiecare are sarcini bine delimitate, nicidecum ce întâlnisem eu în țară, acolo unde cum se spune, trebuia să fii bun la toate. Despre condiții de pregătire, despre infrastructură pot spune că cel puțin în plan fotbalistic am rămas mult în urmă. Există un decalaj imens care cu greu va putea fi recuperat vreodată de către noi. Numai stadionul din Jeddah (foto), acolo unde susținem meciurile de acasă, cu o capacitate de peste 60000 de locuri reprezintă o adevărată bijuterie în materie. Țin minte că primul joc oficial la care am participat, nu mi-a venit să cred, pe stadion au fost 30000 de spectatori, în condițiile în care era pandemia Covid. Nu vreau să mai vorbesc despre celelalte arene pe care le-am întâlnit în acest campionat. Cât despre public, totul este la superlativ. Lumea arabă este avidă după fotbal. Lumea vine la fotbal exact ca la un spectacol fără a exista manifestări huliganice sau orice altceva care să creeze tensiuni în tribune. La toate meciurile la care am asistat nu am văzut măcar o petardă aruncată din tribune. Legile sunt foarte aspre.

Stadion ”King Abdullah SportsCity 

-Chiar la început de sezon Al Ittihad a schimat antrenorul. A sosit Cosmin Contra. Cum a fost primul contact cu acesta? Cum decurg relațiile între voi?

-Desigur, m-am bucurat când am auzit de venirea lui și a tot ce înseamnă staff tehnic. A fost în primul rând un câștig pentru mine la capitolul comunicare. Am reușit să-i văd calitățile, modul cum se ocupă de pregătirea echipei. Pe stadion este un tip de multe ori vulcanic, fiind conectat 100% la tot ce înseamnă fotbal ca fenomen. În rest este un tip ok, un om deosebit, deschis, care știe să se facă plăcut în relațiile cu cei din jurul lui. Eu îl apreciez foarte mult și pot spune că este un adevărat profesionist.

Cosmin Contra

-Care este programul, cum arată o etapă de campionat pentru tine? 

-În primul rând datorită căldurii din timpul zilei nu se pot face activități în aer liber. Dimineața de regulă merg la sală. Seara este programat un antrenament la ora 19.00 dar jucătorii sunt obligați să se prezinte cu o oră și jumătate înainte. Până să înceapă antrenamentul propriu-zis eu trebuie să mă ocup de capitolul masaj. Înaintea fiecărui joc echipa intră în cantonament. Dacă meciul este programat în deplasare transportul echipei se face numai cu avionul deoarece sunt distanțe destul de mari între stadioane.

-Ați avut parte de multe victorii dar și de o dezamăgire mare la finalul sezonului. Cum au reacționat conducătorii clubului într-o astfel de situație?

-Normal că a fost o mare dezamăgire ratarea titlului de campioană după ce la un moment dat  conduceam la o diferență de 11 puncte dar nu am văzut reproșuri sau alte reacții de acest gen. Din păcate la meciul direct cu Al Hilal nu am reușit un rezultat pozitiv care ne-ar fi condus aproape sigur spre titlu.

-Este All Ittihad la acest moment peste echipele din campionatul nostru?

-Ce pot să spun? Având în vedere că în lot sunt 5 jucători brazilieni care au cochetat cu echipa națională este clar o echipă de locurile 1-3 în campionatul românesc.

-Apropo, de ce nu se apelează la jucători români? Cu excepția lui Budescu care a jucat în urmă cu ceva timp la Damak, dar și acesta nu s-a acomodat, nu am mai văzut. Oare de ce?

-În opinia mea campionatul românesc nu trezește interes. Se vede cu ochiul liber că din punct de vedere valoric formațiile din România au probleme în confruntările internaționale. Deci în aceste condiții, cum pretențiile din fotbalul arab au crescut, este de înțeles.

-Uite, un subiect care interesează cel mai mult, bănuiesc în primul rând pentru prietenii tăi? Cât câștigă Ionică Burchi acum, față de campionatul românesc, atunci când ai activat la Astra?

-Apreciez că este un câștig din mai multe puncte de vedere în condițiile în care te sacrifici să stai departe de țară, de cei dragi. Există punctualitate, respect pentru ceea ce faci. Pot spune că satisfacțiile materiale sunt cam de trei ori mai mari decât la ultima grupare la care am activat în România.  



-Ce faci în timpul tău liber? Cum este Jeddah ca oraș? Ce posibilități de distracție oferă?

-Jeddahul este un oraș care nu te lasă să te plictisești. Sunt câteva obiective turistice de mare atracție. Este o afluență mare de turiști. Pot spune că am trecut în revistă o  parte dintre acestea. Atât cât îmi permite timpul și clima, ziua sunt peste 40 grade, îmi place să vizitez. Am reușit să-mi fac o serie de prieteni cu care îmi petrec timpul liber.

-Care este nivelul de trai al populației arabe? Care este modul de viață?  

-Sigur, există un contrast între clădirile luxoase, zgârie-nori și locuințele de la periferie și cu siguranță se pot face diferențe asupra nivelului de trai. Găsești orice în comerț dar nu există băutură și carne de porc. În Arabia Saudită se respectă cel mai mult religia, este o țară cu multe obiceiuri și tradiții. Începând de la ținuta vestimentară, reguli de comportare în societate până la meseria pe care o practici. Practic sunt două lumi separate. Bărbații au viața lor, femeile au viața lor. Sălile de sport, aeroporturile, magazinele au intrări separate. Deci bărbați nu intră împreună cu femeile, acestea din urmă având întotdeauna fața acoperită și exemplele pot continua.

-Așadar acum ești într-o binemeritată vacanță. Ce urmează în continuare?

-Da. Încerc să petrec acest timp liber împreună cu familia după care îmi doresc să continui în fotbalul arab. După data de 20 iulie urmează să fiu contactat de club, să primesc detalii asupra programului de pregătire.