vineri, 7 iulie 2017

Robert Săvulescu: “Cred că vom avea un campionat mult mai slab “

Unul dintre antrenorii cu cele mai vechi state de serviciu la nivelul Ligii A Prahova, este fără îndoială antrenorul Robert Săvulescu. Putem spune, fără să greşim cu ceva, că perioada de antrenorat a acestuia se confundă în mare parte cu formaţia A.F.C. Brebu.

-Mulţi se întreabă ce vă leagă de formaţia A.F.C. Brebu?
-În primul rând sunt legat sufleteşte de această grupare fotbalistică din Brebu, de caracterul deosebit al oamenilor de aici. Primul contact s-a petrecut în urmă cu aproximativ 7 ani, atunci când am dat curs invitaţiei preşedintelui de atunci, Adrian Săcuiu. Ţin minte că am avut un prim sezon foarte bun, terminând turul pe locul 3.
-În mai multe rânduri, s-a bătut moneda pentru jucătorii localnici, încercându-se a se stârpi eticheta de “mercenari” pusă pe fotbaliştii pe care îi antrenaţi.
-Legat de  acest aspect, pot să spun că s-a vrut să se formeze o echipă numai cu jucători din Brebu. Practic s-a întâmplat acest lucru în urmă cu câţiva ani dar valoarea jucătorilor a lăsat de dorit. După mai multe etape, timp în care se acumulase 2-3 puncte, s-a apelat din nou la serviciile mele şi cu sacrificii mari s-a evitat retrogradarea.  Din păcate a fost un experiment nereuşit în condiţiile în care mai nimic nu vine din urmă. Tinerii din ziua de astăzi nu mai sunt interesaţi să facă sport, au cu totul alte preocupări iar această situaţie o întâlnim şi la nivel naţional.
-Cum apreciaţi recentul sezon încheiat al echipei din Brebu, faţă de cel precedent?
-Mult mai bun ca cel precedent, fără emoţii la retrogradare. Am avut un nucleu de jucători valoroşi, cu multă experienţă competiţională. Rămân cu regretul că nu am avut la fiecare etapă acelaşi lot de jucători, mulţi dintre ei neputând răspunde prezent din cauza serviciului pe care îl au. Aici dau ca exemplu pe portarul nostru titular, Sebi Stănulescu, absent la multe partide în acest campionat.
-Trăgând linie, care meciuri au fost cele mai reuşite în acest sezon?
-Indiscutabil, jocurile susţinute pe teren propriu, contra formaţiilor Petrolul şi A.S. Băneşti. Am reuşit să ne mobilizăm exemplar iar rezultatele au fost pe măsură.
-Sunteţi recunoscut ca un antrenor care are meritul de a lega vestiarul. Care este secretul?
-Cred că este vorba de un respect reciproc şi atmosfera creată în interiorul lotului. Şi pe această cale vreau să le mulţumesc jucătorilor. Avem jucători de caracter, care prin experienţa lor ştiu să-i mobilizeze şi pe colegii lor mai tineri. Un Vali Bunea, Iulian Zaibert, Florin Pancovici sau Bogdan Dumitru, ca să dau numai câteva nume, au avut evoluţii remarcabile. De asemenea trebuie să subliniez efortul conducerii clubului care meci de meci a fost aproape de noi.
-Credeţi în jocurile de culise?
-Ce pot să spun? Se fac speculaţii de multe ori pe această temă. Poate mai sunt unele prietenii ascunse dar fără dovezi este greu să acuzi. Orice este posibil.
-Aţi fost antrenor secund şi la Băneşti, dar şi la Breaza. Ce au reprezentat aceste experienţe, dacă le putem spune aşa?
-Cu certitudine am avut multe de învăţat. Am avut ocazia să lucrez cu doi antrenori buni, bine pregătiţi. Ţin să le mulţumesc, atât lui Ion Burchi, cât şi lui Marius Vişan.
-Cum vedeţi nivelul fotbalului nostru judeţean în acest moment?
-Faţă de alte judeţe avem un fotbal bun. Nu uitaţi că ani la rând reprezentantele judeţului nostru au câştigat barajele de promovare. Mai mult, dacă privim ultima ediţie de campionat, participarea echipei Petrolul a adus un plus de valoare. Pentru mine a fost chiar o plăcere să jucăm împotriva “lupilor” şi le doresc să ajungă cât mai repede acolo unde le este locul.
-Aţi fi în stare la vârsta pe care o aveţi să renunţaţi la profesia pe care o desfăşuraţi zi de zi, pentru a vă asigura existenţa din fotbal?
-Nu. Vedeţi şi dumneavoastră cu ce vremuri ne confruntăm. Sincer, nu se poate trăi la nivelul Ligii A Prahova. Cum poţi să trăieşti cu 5-10 milioane pe luna?
-În privinţa jucătorilor. Sincer, se poate cere performanţă atunci când majoritatea echipelor din judeţ nu fac antrenamente? Mai mult, cine nu are un servici îşi poate câştiga existenţa la acest nivel?
-Categoric nu. Din fericire o parte dintre jucători sunt angajaţi la diverse societăţi. Nu poţi să întreţii o familie cu copil, cu banii care se câştigă din fotbal la acest nivel. Este de înţeles că în aceste condiţii nu se poate performanţă. Şi spectatorii trebuie să fie conştienţi de acest lucru.
-V-aţi vedea antrenor la un centru de copii şi juniori?
-Mi-ar plăcea foarte mult să mă ocup de pregătirea unor grupe de copii şi juniori dar din păcate serviciul pe care îl am nu-mi permite acest lucru. Am primit câteva oferte în acest sens, dar a trebuit să le refuz.
-Cum va arăta sezonul viitor al Ligii A Prahova, fără Petrolul?
-Cred că vom avea un campionat mult mai slab. În plus se preconizează regula, ca fiecare echipă să folosească doi jucători sub 21 ani şi unul sub 23 ani. În acest moment, ţinând cont de condiţiile financiare existente în Liga A Prahova, nu văd cine ar lupta pentru promovare.
-Legat de lotul cu care veţi aborda noul campionat, vor fi modificări? Ce posturi vizaţi?
-Având în vedere că echipa a câştigat la capitolul omogenitate, voi încerca să păstrez aceaşi distribuţie. Nu ascund faptul că urmăresc să aducem un fundaş central, un mijlocaş şi un atacant. În linii mari cam pe aceste coordonate vrem să defilăm în următoarea ediţie de campionat.